
El total d’incidents de ciutadans/es i empreses sumen un total de 110.000, mentre que els d’operadors estratègics van ser 546, i els de la Xarxa Acadèmica 7.980.
L’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (INCIBE), supeditat al Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, a través de la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, va publicar el Balanç de Ciberseguretat 2022, any en què va gestionar 118.820 incidents de ciberseguretat, un 9% més que l’any anterior, des del Centre de Resposta a Incidents (INCIBE-CERT),
Més de 110.100 incidents d’aquest total van afectar persones i empreses, mentre que també se’n van veure afectats 546 operadors estratègics (organitzacions públiques o privades encarregades de gestionar una infraestructura vital) i 7.980 la Xarxa Acadèmica i de Recerca d’Espanya (RedIRIS).
Cal assenyalar que en el context de persones i empreses, 1 de cada 3 fuites de dades (informació sensible que és protegida o robada per una persona no autoritzada) i 2 de cada 5 vulnerabilitats tecnològiques del sistema (debilitats en un sistema que podria posar en perill la seva seguretat) ocorren .
El phishing lidera el grup d’incidents més freqüents amb gairebé 17.000, el malware ocupa el segon lloc amb més de 14.000 i el ransomware ocupa el tercer lloc amb gairebé 450. Amb més de 5.000 instàncies de contingut abusiu, com pornografia infantil, delictes d’odi o cyberbullying el 2022, INCIBE també va descobrir més de 650 botigues en línia fraudulentes.
El nombre de dispositius vulnerables, supera els 3 milions
Quan els incidents de ciberseguretat són denunciats per ciutadans i empreses espanyoles, INCIBE-CERT ofereix suport tècnic especialitzat. Es dotarà la població objectiu de les capacitats tecnològiques i de coordinació necessàries perquè puguin donar suport operatiu en cas de ciberamenaça o ciberincident. El públic objectiu d’aquest servei són ciutadans, empreses, proveïdors de serveis digitals, organitzacions connectades a la Xarxa Acadèmica i de Recerca d’Espanya (RedIRIS), operadors crítics i operadors de serveis essencials. Serà accessible contínuament les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana i els 365 dies de l’any.
Per fer front als riscos potencials a què poden estar exposats els usuaris/es, INCIBE-CERT crea eines sofisticades que li permeten aturar els incidents abans que es propaguin. L’any passat es van descobrir un vint per cent més de vulnerabilitats que el 2021, amb 26.431. A més, Madrid (637.008), Barcelona (443.304), València (157.478) i Sevilla (127.932) van ser les províncies amb més vulnerabilitats trobades al mapa de dispositius vulnerables (afectats per algun programari maliciós, mal configurats o no desitjats a Internet).
Un programa de formació en ciberseguretat per a més de 100.000 persones.
Una de les metes per al 2022, en aquest context, era capacitar més de 100.000 persones a través de les diferents iniciatives que es van posar en marxa aquell any. Entre aquests destaca el Programa Cibercooperants, amb 5.748 persones capacitades en xerrades de sensibilització per part de 844 cibercooperants; Hacker Academy, amb 4.790 assistents a tallers temàtics; més de 200 xerrades i presentacions de sensibilització; les jornades lectives, en què es van formar un total de 20.481 alumnes; CyberCamp, on 3.399 persones van participar en iniciatives de formació en ciberseguretat; i el Cybersecurity Summer BootCamp, un esdeveniment organitzat per INCIBE en què es van realitzar més de 200 xerrades i presentacions de sensibilització. Les campanyes publicitàries de sensibilització a diversos mitjans i plataformes de suport també van arribar a més de 38,7 milions de persones.
Les consultes i la problemàtica més freqüents al 017
El servei públic “La teva Ajuda en Ciberseguretat“, ofert per INCIBE, segueix funcionant com un sistema de sensibilització i prevenció del seu públic objectiu, contribuint a disminuir les incidències el 2022. D’aquesta manera, les consultes realitzades sobre el telèfon 017 i els seus diferents contactes Els mètodes van augmentar el nivell de prevenció i anticipació de problemes de ciberseguretat de la societat. És important assenyalar que aquesta línia va rebre 67.322 trucades l’any anterior, segons indica el balanç. En concret, 44.331 per telèfon, 17.014 a través dels canals de xat de Telegram (@INCIBE017) i WhatsApp, i 5.977 per mitjà d’un formulari web.
Pel que fa a les consultes i problemes més comuns, cal assenyalar que: 1 de cada 4 estan relacionades amb phishing en dispositius; 10% de les persones necessitaven orientació sobre la seguretat de les compres en línia; 5.098 persones van consultar el 017 per suplantació d’identitat; 788 usuaris/es van preguntar sobre herències, donacions o premis falsos; i 1.345 persones trucades per denunciar un problema de sextorsió (xantatge per part d’un ciberdelinqüent perquè la víctima faci una acció concreta o lliuri un missatge).
Vols més informació sobre com protegir la teva empresa davant possibles ciberatacs?
Contacta amb nosaltres, i t’assessorarem