
SERHS Cloud, de la mà del seu manager Albert Orriols, ha intervingut a les Jornades Econòmiques parlant de ciberseguretat
Les XI Jornades Econòmiques de Pineda de Mar i Alt Maresme s’han dedicat aquest 2022 a l’entorn digital, una de les preocupacions per a les empreses on la transformació digital pren més protagonisme que mai. La cita ha tingut lloc a l’Auditori de Pineda de Mar el 22 de juny, en un entorn molt distès i professional, en un acte que ha presidit l’Excel·lentissim alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor.
La jornada ha comptat amb quatre ponències, obertes per la comunicadora Mariola Dinarès, que ha analitzat les llums i les ombres al món digital i l’empresa. En segon lloc ha estat el torn de Josep M. Martínez, webmaster de Jardín de Ideas, qui ha tractat sobre les oportunitats i la necessitat de ser visible en el món digital.
L’ha seguit una interessantíssima taula rodona moderada per Maria-Josep Hernández, directora de Ràdio Pineda, i amb experts en digitalització com Ester Bernadó Mansilla, Directora de l’Escola Superior Politècnica del Tecnocampus; Marc Gàlvez Font, director Clautic; Joan Guardado, cap de la unitat d’investigació de l’ABP d’Arenys; i Maria Riera, representant de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.
Després del dinar, Albert Orriols, manager SERHS Cloud i de Governança, Seguretat i Qualitat de SERHS Serveis ha apuntat les principals potes de la seguretat en la transformació digital amb la ponència “Ciberseguretat. Columna vertebral de la digitalització”.
Durant la seva presentació de ciberseguretat ha parlat sobre la necessitat de les empreses d’incrementar els ingressos (per ampliar les demandes als nous clients on-line), per ser més eficients i competitius. Però aquest fet ha de suposar forçosament disposar de la màxima seguretat. Donat que es tracta d’un nou canal i hi ha nous riscos que potser desconeixem, cal posar-hi remei.
Els perills dels ciberatacs van variant cada dia: ransomware, cryptominer, adware, keylogger, phishing, troians, botnet… cada cop són més freqüents degut a la digitalització de les empreses i poden suposar una mitjana de 30.000 € de pèrdua/despesa per a una PIME espanyola, segons dades recents.
Cal tenir en compte que el 60% de les PIMES que han tingut un atac, han hagut de tancar als 6 mesos.
A més, segons la normativa europea, totes les empreses han de complir el reglament de protecció de dades (RGPD), i es penalitza a les empreses que no tenen cura de la seva seguretat. Poden arribar a multes d’un 4% de la facturació (per exemple Air Europa va haver de pagar una multa de 600.000 € per patir un atac, no estar ben protegit i trigar 41 dies en notificar-ho).
A la seva ponència, Albert Orriols ha convidat a reflexionar als participants sobre quants diners estan disposades a invertir per posar en risc la seva empresa?
L’expert en seguretat de SERHS Cloud també ha posat a l’abast de l’auditori les solucions per a poder mitigar els efectes dels ciberriscs, entre els quals es compten eines com la realització de backup al núvol, antivirus, auditories de ciberseguretat i legal, seguretat perimetral, i fins i tot les assegurances de ciberrisc.
Sense oblidar, els imprescindibles per a estar protegits:
- Un bon sistema de defensa (per mancances del sistema operatiu, antivirus desactivat o obsolet, no política de contrasenyes, sense còpies de seguretat…)
- Avaluació/auditoria
- Aplicar mesures correctores
- Monitorització
- Mesures de continuïtat de negoci
- Formació i conscienciació dels treballadors
La Jornada ha arribat amb la darrera ponència per part de l’expert en seguretat i pèrit judicial informàtic forense, Bruno Pérez Junca, ens ha ofert demostracions pràctiques sobre la vulnerabilitat de les nostres empreses, amb alguns consells per prevenir-les.
Gràcies a tots els assistents!
>> Veure vídeo Jornades Econòmiques 2022
+ Ciberseguretat